Η Joint Cybercrime Action Task Force (J-CAT – κοινή ομάδα δράσης για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο), μια διεθνής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών απειλών του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, συνεδρίασε στις 15 Ιανουαρίου 2020 στη Ρώμη της Ιταλίας για να συζητήσει επιχειρησιακά και στρατηγικά ζητήματα για το νέο έτος.
Στόχος αυτής της Taskforce, που δημιουργήθηκε το 2014, είναι να κατευθύνει τις συντονισμένες δράσεις που βασίζονται στις πληροφορίες και τις βασικές απειλές και στόχους για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, διευκολύνοντας τον κοινό εντοπισμό, την προετοιμασία και την ομαλή διεξαγωγή ερευνών για διασυνοριακές εγκληματικές πράξεις από τους εταίρους της.
Η Ρουμανία είναι η τελευταία χώρα που προστέθηκε στην J-CAT. Έτσι, σήμερα σε αυτή συμμετέχουν 16 χώρες:
- Κράτη Μέλη της ΕΕ: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ρουμανία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
- Κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ: Αυστραλία, Καναδάς, Κολομβία, Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι εργάζονται από το ίδιο γραφείο στο European Cybercrime Centre (EC3) της Europol για να διευκολύνουν την ομαλή και ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών.
Κυριότερες επιτυχίες το 2019
Η J-CAT υποστήριξε 59 σοβαρές επιχειρήσεις ενάντια στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο το 2019, με αξιοσημείωτες επιτυχίες, όπως:
- Η σύλληψη ενός ατόμου ηλικίας 36 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο για κλοπή κρυπτονομισμάτων αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ από περισσότερα από 85 θύματα παγκοσμίως.
- Η σύλληψη πέντε ανδρών και μιας γυναίκας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες μετά από έρευνα διάρκειας 14 μηνών σχετικά με την κλοπή κρυπτονομισμάτων ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Η κλοπή, η οποία στοχεύει στα πορτοφόλια Bitcoin των χρηστών, πιστεύεται ότι έχει πλήξει τουλάχιστον 4.000 θύματα σε 12 χώρες.
- Οι συλλήψεις στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία ατόμων που σχηματίζουν ομάδες WhatsApp για τη δημιουργία και την ανταλλαγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η ανταλλαγή αυτή περιελάμβανε τη δημιουργία ετικετών «emoji» για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και άλλα ακραία υλικά που στη συνέχεια διανεμήθηκαν ευρέως.
Περισσότερα στοιχεία για την J-CAT στο σχετικό δελτίο τύπου της Europol.