Πληθαίνουν τα περιστατικά εξαπάτησης, με αφορμή αγγελίες πώλησης οχημάτων ή άλλων συσκευών, όπου οι εγκληματίες ζητούν τηλεφωνικά από τα θύματά τους να τους αποκαλύψουν στοιχεία των πιστωτικών / χρεωστικών τους καρτών, καταφέροντας τελικά να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο περιβάλλον web banking των θυμάτων και να “αδειάσουν” λογαριασμούς.
Χαρακτηριστικό είναι παλαιότερο δημοσίευμα, όπου περιγράφεται η δράση του εγκληματία:
“Όλα άρχισαν με μια αγγελία που ανάρτησε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στις ιστοσελίδες car.gr και ventora ο Βολιώτης, με την οποία διέθετε προς πώληση μία μεταχειρισμένη πόρτα αλουμινίου. Προχθές το βράδυ του τηλεφώνησε ένας άγνωστος, που δήλωσε ενδιαφερόμενος να αγοράσει την πόρτα και επειδή, όπως του είπε, βρισκόταν έξω από ΑΤΜ τράπεζας, του ζήτησε τον 16ψήφιο αριθμό που έχει η χρεωστική του κάρτα στο μπροστινό της μέρος. Ο Βολιώτης δεν υποψιάστηκε κάτι, καθώς δεν έδωσε, όπως υποστηρίζει, τον κωδικό (pin) της κάρτας. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα άρχισε να λαμβάνει μηνύματα από άλλες δύο τράπεζες, πως μεταφέρονται σε δύο λογαριασμούς, ένας στη μία και ένας δεύτερος στην άλλη, χρήματα, 3.000 ευρώ κάθε φορά… Παράλληλα ο απατεώνας φέρεται να επικοινώνησε με τον Βολιώτη και να του μίλησε πολλές φορές στη διάρκεια της εν λόγω διαδικασίας μεταφοράς των χρημάτων, προφανώς για να μην τον αφήσει να αντιδράσει και να επικοινωνήσει με την τράπεζά του, ώστε να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του.”
Με δυο λόγια, ο εγκληματίας ζητάει από το υποψήφιο θύμα του να του αποκαλύψει τον 16ψήφιο αριθμό της πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας, μαζί με την ημερομηνία λήξης και τον τριψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης στο πίσω μέρος της κάρτας (CVV).
Από τη στιγμή που ο εγκληματίας έχει στην κατοχή του τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί είτε να προχωρήσει σε online αγορές, ζητώντας παράλληλα από το θύμα του να του αποκαλύπτει τηλεφωνικά τους προσωρινούς κωδικούς επιβεβαίωσης που στέλνει η τράπεζα με SMS στο κινητό τηλέφωνο, είτε να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό web banking του θύματος, εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα αυτή που παρέχουν πλέον οι τράπεζες!
Συνεπώς, απαιτείται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση, για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών εξαπάτησης!