Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο κύκλος (215) ενημερωτικών ημερίδων, εκδηλώσεων και συνεδρίων με θέμα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019–2020.
Τις ημερίδες, που πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένα στελέχη, παρακολούθησαν εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και επαγγελματίες.
Οι θεματολογίες διαφοροποιήθηκαν ανάλογα με το κοινό και αφορούσαν:
- την αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
- αδικήματα και τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου:
- Τρέχουσες κυβερνοαπειλές, ψηφιακή υποκλοπή δεδομένων και τρόποι αντιμετώπισης,
- Κακόβουλες επιθέσεις σε πληροφοριακά συστήματα και ιστότοπους (hacking) – προσέγγιση και αντιμετώπιση περιστατικών ασφαλείας,
- Ανάλυση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου,
- Βασικές αρχές κατά τη συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων,
- Προσωπικά δεδομένα,
- Κακόβουλο λογισμικό,
- Πειρατεία λογισμικού,
- Διαδικτυακές Απάτες,
- Διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων – Sexting,
- Διαδικτυακός εκφοβισμός,
- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Διαδικτυακά παιχνίδια,
- Εθισμός στο διαδίκτυο,
- Διαδικτυακές αγορές.
Οι ημερίδες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ειδικότερων – καινοτόμων δράσεων που αναπτύσσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Σημειώνεται ότι, λόγω του Covid-19, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δημιούργησε φυλλάδια που αφορούσαν στα μέτρα προφύλαξης για τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους.
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενημέρωσε παιδιά, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (my-school) για θέματα τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.