Home » Μείνετε ψύχραιμοι αυτό το καλοκαίρι – 11 συμβουλές για να είστε ασφαλείς στο διαδίκτυο στις διακοπές

Μείνετε ψύχραιμοι αυτό το καλοκαίρι – 11 συμβουλές για να είστε ασφαλείς στο διαδίκτυο στις διακοπές

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων δημιούργησε έναν απλό οδηγό με 11 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών ενώ χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, το smartphone και το tablet σας – και με ηλιόλουστη διάθεση!

Ξεκινάμε!

1. Σκεφτείτε δύο φορές στα social media

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι εξαιρετικά γιατί παραμένουμε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να σκέφτεστε τι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο. Σεβαστείτε το απόρρητο άλλων ανθρώπων και αναλάβετε τον έλεγχο των προσβάσιμων πληροφοριών που παρέχετε.

2. Προσοχή στα διαδικτυακά παιχνίδια

Τα δωρεάν διαδικτυακά παιχνίδια συχνά κρύβουν κακόβουλο λογισμικό. Συχνά τα προσωπικά σας δεδομένα είναι η «χρέωση» που πληρώνετε για να παίξετε, επομένως μην μοιράζετε τα προσωπικά σας στοιχεία για λίγα λεπτά διασκέδασης.

3. Αποφύγετε τα «ανοιχτά» WiFi

Τα ανοιχτά δίκτυα (Open) WiFi μπορεί να είναι παγίδες που χρησιμοποιούνται από χάκερς για να κλέψουν τα δεδομένα σας, αποφύγετε τα όταν είναι δυνατόν!

4. Να είστε έξυπνοι σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η κύρια άμυνα των λογαριασμών σας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό και να τους αλλάζετε συχνά. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να το κάνετε αυτό πιο εύκολο. Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας σε δύο βήματα (2FA).

5. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας

Να ελέγχετε πάντα τις ρυθμίσεις απορρήτου στις εφαρμογές σας: αν σας ζητηθούν περιττές άδειες (για παράδειγμα μια εφαρμογή πρόγνωσης καιρού που ζητά να διαβάσει τις επαφές σας ή να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερά σας), απλώς πείτε όχι!

6. Γνωρίστε τα ανεπιθύμητα μηνύματα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Ελέγξτε προσεκτικά όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνετε: Μπορεί να γίνετε στόχος ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικού ψαρέματος. Δώστε προσοχή στο email του αποστολέα και μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα αν δεν είστε 100% σίγουροι ότι είναι ασφαλές.

7. Χρησιμοποιήστε antivirus & firewalls

Το λογισμικό προστασίας από ιούς και τα τείχη προστασίας μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση των συσκευών σας από κακόβουλο λογισμικό ή την επίθεση από χάκερ, γι’ αυτό κρατήστε τις ενημερωμένες! Αλλά να θυμάστε επίσης ότι κανένα λογισμικό προστασίας από ιούς δεν είναι τέλειο – σκέφτεστε πάντα πριν κάνετε κλικ!

8. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας

Πόσο σημαντικά είναι τα δεδομένα σας; Φανταστείτε ότι ο υπολογιστής σας έχει κλαπεί ή το smartphone σας χάθηκε. θα μετανιώσατε που δεν είχατε αντίγραφο ασφαλείας;

9. Να είστε έτοιμοι για hacking

Έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός σας; Μην περιμένετε, αναλάβετε δράση τώρα! Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασής σας το συντομότερο δυνατό και ειδοποιήστε την τράπεζά σας εάν υπάρχουν στοιχεία πληρωμής.

10. Αποσύνδεση

Να είστε βέβαιος να αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς σας αφού χρησιμοποιήσετε μία δημόσια ή κοινή συσκευή.

11. http ή https;

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η διαφορά μεταξύ http και https στις διευθύνσεις ιστοτόπων; Το «s» σημαίνει ασφαλές, που σημαίνει ότι είναι κρυπτογραφημένο. Εάν δεν βλέπετε το “s”, μην δώσετε προσωπικά στοιχεία – ειδικά για πληρωμές.

Πηγή: Αστυνομία Κύπρου

Ακολουθήστε μας
Facebook
Twitter
LinkedIn
INSTAGRAM

Σχετικά άρθρα