Home » Η πρόσβαση της αστυνομίας στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στο διαδίκτυο πρέπει να περιοριστεί

Η πρόσβαση της αστυνομίας στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στο διαδίκτυο πρέπει να περιοριστεί

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας με απόφασή του στις 17 Ιουλίου έκρινε ότι ορισμένοι νόμοι, που προσφέρουν στους ερευνητές της αστυνομίας πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο ή τα κινητά τηλέφωνα, είναι αντισυνταγματικοί και θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να προστατεύεται περισσότερο η ιδιωτική ζωή.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου αποτελεί μια νίκη των ακτιβιστών που αγωνίζονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή όρια όσον αφορά το πότε και το γιατί η ομοσπονδιακή αστυνομία ή οι υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ονόματα και τις διευθύνσεις ή ακόμη στους κωδικούς πρόσβασης και τα PIN των κινητών τηλεφώνων χρηστών.

Μια από τις αγωγές στις οποίες στηρίχθηκε η απόφαση του δικαστηρίου είχε κατατεθεί από την Καταρίνα Νόκουν και τον Πάτρικ Μπρέγερ του Κόμματος Πειρατών, μαζί με περίπου 6.000 άλλους ενάγοντες το 2013.

Αυτοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας προσφέρει στην αστυνομία ή τις υπηρεσίες εσωτερικών πληροφοριών ευρεία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χρηστών, κάτι το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί “μια νέα μυστική αστυνομία του internet, η οποία μπορεί να λεηλατεί και να σκανάρει τις πιο μύχιες σκέψεις μας”.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι στους ερευνητές μπορεί κατ’ αρχήν να δίδεται πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών, αλλά οι νόμοι θα πρέπει να εξισορροπούν το πόσο επείγει η πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα, για να αποτρέψουν επικείμενο κίνδυνο ή να εξιχνιάσουν εγκλήματα, με την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων.

Διαφορετικά καταπατούν το δικαίωμα των χρηστών να καθορίζουν τη χρήση των δεδομένων τους, όπως και τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τηλεπικοινωνιών.

Ούτε οι ισχύοντες νόμοι που ρυθμίζουν υπό ποιες συνθήκες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Deutsche Telekom, μπορούν να παραδίδουν τα δεδομένα, ούτε οι νόμοι που καθορίζουν τους λόγους για τους οποίους οι ερευνητές της αστυνομίας ή των υπηρεσιών εσωτερικών πληροφοριών μπορούν να ζητήσουν τέτοιου είδους δεδομένα είναι συμβατοί με το Σύνταγμα της Γερμανίας, απεφάνθη το δικαστήριο.

Τώρα οι νομοθέτες θα έχουν περιθώριο ως το τέλος του 2021 για να τροποποιήσουν τους νόμους αυτούς, σύμφωνα με το δικαστήριο. 

Ακολουθήστε μας
Facebook
Twitter
LinkedIn
INSTAGRAM

Σχετικά άρθρα