Home » Cryptocurrencies: tracing the evolution of criminal finances – έκθεση της Europol

Cryptocurrencies: tracing the evolution of criminal finances – έκθεση της Europol

Η νέα έκθεση της Europol “Cryptocurrencies: tracing the evolution of criminal finances” προσφέρει πληροφορίες για το πώς οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα σήμερα. Με βάση τις πιο πρόσφατες επιχειρησιακές πληροφορίες που διαθέτει η Europol, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για την έκθεση SOCTA 2021 και ανοιχτές πηγές, αυτή η έκθεση καταρρίπτει ορισμένους μύθους.

Μύθος #1 – Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει η μέθοδος πληρωμής που επιλέγουν οι εγκληματίες

Η χρήση κρυπτονομισμάτων ως μέρος εγκληματικών σχημάτων αυξάνεται και η υιοθέτηση αυτού του μέσου πληρωμής επιταχύνεται. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός και η αξία των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο ένα περιορισμένο μερίδιο της εγκληματικής οικονομίας σε σύγκριση με μετρητά και άλλες μορφές συναλλαγών. Μια σειρά από περιορισμούς σχετίζονται με τη χρήση κρυπτονομισμάτων, με την υψηλή μεταβλητότητα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην απροθυμία των εγκληματιών να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Μύθος #2 – Η εγκληματική χρήση κρυπτονομισμάτων περιορίζεται στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο

Η εγκληματική χρήση κρυπτονομισμάτων δεν περιορίζεται πλέον κυρίως σε δραστηριότητες εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, αλλά σχετίζεται πλέον με όλους τους τύπους εγκλημάτων που απαιτούν τη μεταφορά χρηματικών αξιών, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της διακίνησης ναρκωτικών. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κλίμακα και το μερίδιο της παράνομης χρήσης κρυπτονομισμάτων ως μέρος εγκληματικών δραστηριοτήτων. Τα εγκληματικά δίκτυα που εμπλέκονται στο σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα συνεχίζουν επίσης να βασίζονται σε παραδοσιακές συναλλαγές σε μεγάλο βαθμό.

Μύθος #3 – Τα παράνομα κεφάλαια ρέουν απευθείας από πορτοφόλι σε πορτοφόλι

Οι εγκληματίες έχουν εξελιχθεί στη χρήση κρυπτονομισμάτων. Τα παράνομα κεφάλαια ταξιδεύουν όλο και περισσότερο μέσω μιας διαδικασίας πολλαπλών σταδίων που περιλαμβάνει χρηματοπιστωτικές οντότητες, πολλές από τις οποίες είναι νέες και δεν αποτελούν ακόμη μέρος τυποποιημένων, ρυθμιζόμενων χρηματοπιστωτικών αγορών και αγορών πληρωμών. Μέθοδοι obfuscation («απόκρυψης») και άλλα αντίμετρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να χρησιμοποιούνται από εγκληματίες.

Μύθος #4 – Τα κρυπτονομίσματα παρέχουν ανωνυμία

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ανώνυμα. Κάθε μεμονωμένη συναλλαγή είναι συνδεδεμένη στο blockchain, το οποίο είναι ένα καθολικό (ledger) όλων των συναλλαγών που διανέμονται σε όλους τους χρήστες του δικτύου. Τα περισσότερα blockchain είναι δημόσια διαθέσιμα, καθιστώντας τις συναλλαγές ανιχνεύσιμες. Αυτό παρέχει στις αρχές επιβολής του νόμου πρόσβαση σε ουσιαστικά περισσότερες πληροφορίες από μια υπόθεση που αφορά μετρητά. Ενώ τα «privacy coins» και μια σειρά από υπηρεσίες και τεχνικές ενδέχεται να εμποδίζουν τις έρευνες επιβολής του νόμου, σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει τις αρχές επιβολής του νόμου να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από το έγκλημα.

Ολόκληρη η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Η αναλυτική ανακοίνωση της Europol εδώ.

Ακολουθήστε μας
Facebook
Twitter
LinkedIn
INSTAGRAM

Σχετικά άρθρα