Home » Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2555, γνωστής ως Οδηγία NIS 2, που αφορά μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και ανταπόκρισης σε περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων.

Τι είναι η Οδηγία NIS 2;

Η Οδηγία NIS 2 (Network and Information Security) αποτελεί αναθεώρηση της παλαιότερης Οδηγίας NIS και στοχεύει στην επίτευξη υψηλού κοινού επιπέδου κυβερνοασφάλειας σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών όπως η υγεία, οι μεταφορές, και η ενέργεια, ενισχύοντας τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση και διαχείριση των κυβερνοκινδύνων.

Βασικοί στόχοι του σχεδίου νόμου:

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS 2 στην ελληνική νομοθεσία και η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ενίσχυση της εθνικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας: Δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και την ενίσχυση της ετοιμότητας σε επίπεδο εθνικών δομών.
  • Διαχείριση κινδύνων και κρίσεων: Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.
  • Ρυθμίσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών: Προώθηση της συνεργασίας και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ δημόσιων φορέων και ιδιωτικού τομέα, για την αποτελεσματική διαχείριση κυβερνοκινδύνων.
  • Ενίσχυση της εποπτείας: Δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων κυβερνοασφάλειας.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η διαβούλευση;

Η διαβούλευση αυτή είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, κοινωνικούς εταίρους και πολίτες, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση του σχεδίου νόμου. Πρόκειται για μια διαδικασία διαλόγου που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της τελικής νομοθεσίας και να εξασφαλίσει ότι οι ανάγκες και οι προκλήσεις που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Διάρκεια της διαβούλευσης

Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοιχτή έως το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν ενεργά και να συμβάλουν στην προστασία της ψηφιακής ασφάλειας της χώρας.

Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες, και η ανάγκη για ισχυρή και συνεκτική πολιτική κυβερνοασφάλειας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η συμμετοχή στη διαβούλευση αυτή μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για τη θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στις σύγχρονες κυβερνοαπειλές.

Ακολουθήστε μας
Facebook
Twitter
LinkedIn
INSTAGRAM

Σχετικά άρθρα